Rens tagrenderne og gå efteråret i møde uden bekymringer og vandskader

Vi er nu gået ind i den første måned af efteråret og her kan vejret gå begge veje, fra solskinsdage med en lun temperatur til regn, blæst og kulde. Det er også nu at bladene begynder at falde af træerne, blade der fylder tagrenderne og kan sammen med mos, tagpap og andet tilstoppe dem.
Rensning af tagrenderne er måske ikke det vi allerhelst vil, men hvis det ikke gøres og tagrenden er fyldt med så har vi balladen når det næste regnskyl kommer. En rensning af tagrenderne kan gøre at vi kan nyde efterårsdagene – om det så er i skoven, på sofaen eller noget helt tredje – uden den store bekymring for vandskade i murværket og fundamentet.

Hvorfor er det så vigtigt at efterse tagrenderne?

En fyldt tagrende kan ikke effektivt lede vandet fra et regnskyl væk; i stedet er der risiko for at vandet løber ud over siderne og ned langs husmuren, hvilket kan give fugtskader på både husets vægge og i fundamentet. Det lyder umiddelbart ikke så slemt med vand ned langs husmuren for det regner jo, men tagrenderne er der netop for at aflede vandet fra husmuren og fundamentet.
Vandet fra en oversvømmet tagrende kan sive ind og gøre mørtelfugerne fugtige, hvilket kan resultere i revner og sprækker i fugerne hvis det fryser. Hvis dit hus er beklædt med træ kan problemet med vand fra tagrenderne betyde råd og i begge tilfælde kan en udskiftning af facaden ved det berørte område være nødvendig.
Det er dog ikke nok at rense selve tagrenden, men nedløbsrørene og brøndene er mindst lige så vigtige, da vandet ellers vil blive i tagrenden og finde andre veje ud af tagrenden. Andre veje ud af tagrenden kan være igennem huller, utætte samlinger eller revner, du kan dermed med fordel efterse tagrenderne for disse problemer når du nu er i gang med at rense dem. Det er muligt at lappe mindre huller med såkaldt Vilfa-tape, der kan købes i de fleste byggemarkeder, dette forlænger også levetiden på selve tagrenden. Lapningen af huller, revner og reparation af dårlige samlinger er igen med til at minimere risikoen for vandskade forårsaget af en defekt tagrende. Ved at forlænge tagrendernes levetid kan du udskyde en dyr udskiftning af tagrenderne; gennemsnitsprisen for en udskiftning af tagrender er på 15.000-20.000 kr. for et almindeligt parcelhus. Så der er mange penge at spare.

”Ingen kære mor” hos forsikringsselskaberne…

Hvis en vandskade kunne være forebygget ved at vedligeholde eller rense tagrenderne er der ”ingen kære mor” hos forsikringsselskaberne. En hurtig gennemgang af betingelserne hos de forskellige selskaber viser nemlig, at skader forårsaget af oversvømmelse fra bl.a. tagrender, nedløbsrør, afløb og i nogle tilfælde også brønde, ikke er dækket af husstandsforsikringen.
Rensning af tagrender er et punkt som blandt andre IF forsikring fremhæver i deres guide til forebyggelse af vandskader og ligeledes nævner Codan tjek af tagrender og tagnedløb i forbindelse med forberedelse til skybrud.*
Som husejer er det dermed vigtigt at du renser og vedligeholder tagrenderne, tilhørende nedløb og afløb, samt at kunne bevise denne vedligeholdelse har fundet sted, f.eks. med før- og efterbilleder af tagrenderne. Med andre ord, der er ”ingen kære mor” eller gode undskyldninger for at springe den årlige rensning af tagrenderne over; det er bare med at komme ud og få opgaven udført inden skaden sker.**

 

Kilder: